Ska du bara cykla på inhägnat område, till exempel på din egen mark, kanske det inte känns särskilt angeläget att följa alla krav som Transportstyrelsen ställer på cyklar. Om du däremot ska ut och cykla i trafiken är det viktigt att följa de lagar som finns. Det här är inte bara för din egen säkerhet, utan även dina medtrafikanters. Om man inte är en van cyklist kan det dock vara svårt att hålla koll på alla regler som finns. Kanske har du precis köpt en ny herrcykel och vill ut för att åka? I den här texten tar vi upp några av de viktigaste reglerna som du bör känna till innan du ger dig iväg.
Utrustning
Har du köpt en sprillans ny cykel bör de uppfylla svenska lagar och regler. Om du däremot plockar fram t.ex. en gammal herrcykel från förrådet, finns en risk att de lagar som cykeln är byggd efter har förändrats. Till exempel behöver en cykel idag, enligt lag, alltid ha ringklocka och broms. Vad gäller ringklockan finns inga särskilda bestämmelser för hur den ska se ut eller låta. Vid färd i mörker ska belysning och reflexer finnas. Cyklar du under dagtid, eller om du leder cykeln, är det sistnämnda dock inget krav.
Vidare bör en cykel vara utrustad med följande:
- En lykta med rött ljus baktill, som kan ses på ett avstånd på 300 meter. Den får blinka, förutsatt att det sker minst 200 blinkningar per minut.
- En strålkastare framtill med vitt eller gult ljus. Styrkan bör vara så pass stark att cykeln kan framföras på ett tryggt sätt när det är mörkt ute. Ett annat alternativ är att ha en lykta framåt, som kan ses på 300 meters avstånd.
- En röd reflex där bak, en vit reflex där fram och en vit eller orangegul reflex på sidan.
Du som ska köra med en cykelkärra till din herrcykel ska ha en röd reflex bakåt, eller en baklykta med rött ljus om reflex saknas.
Hjälm
Det finns ingen lag på att vuxna cyklister ska ha hjälm. Däremot är det lagstadgat att barn under 15 år ska ha det. De barn som cyklar utan hjälm kan polisen stoppa, men inte bötfälla. En vuxen som skjutsar ett barn utan hjälm som inte fyllt 15 år kan däremot få böter. Se till att du har koll på lagar och regler innan du ger dig ut på din herrcykel. Är du osäker kan du kontakta Transportstyrelsen för vidare information.