Internätet

Fasadrenovering, underhåll och målning av träfasad

Fasadrenovering, underhåll och målning av träfasad

Trä är ett utav dom allra vackraste fasadmaterialen men dessvärre också ett av dom känsligare. Vid stora skador kan man behöva genomföra en omfattande fasadrenovering, men man kan också slippa det om man sköter om träet på rätt sätt. I texten nedan kan du läsa mer om hur man sköter och underhåller sin träfasad, samt mer om hur en renovering går till om det är det enda alternativet.

Skötsel och underhåll

Trä är det vanligaste fasadmaterialet i vårt avlånga land och syns på hus och villor från norr till söder. Träet påverkas naturligtvis mycket av rådande klimat och det är därför viktigt att ägna sig och skötsel och underhåll med jämna mellanrum – för att slippa det sista alternativet som är fasadrenovering.

  • Kontrollera – Minst en gång om året bör man ta sig ett varv runt huset och kontrollera fasaden så att den ser hel och fräsch ut. Syns inga skavanker kan man vara lugn ett tag framöver.
  • Fasadtvätt – Det är inte ovanligt att träfasader suger åt sig smuts och orenheter och för att slippa att det utvecklas till större problem så som mögel, så behöver man ibland genomföra en fasadtvätt. Denna görs med ett speciellt rengöringsmedel som verkar effektivt mot till exempel alger och mossa. Är färgen under i fint skick kommer byggnaden se mer eller mindre nymålad ut efteråt!
  • Målning – Trä är känsligt för fukt vilket är huvudorsaken till att ytterpanel behöver målas med en lämplig färg eller annan ytbehandling. Det skyddar trät men håller såklart inte hur länge som helst. Hur länge det håller beror lite på vilken färg som användes senast – här lönar det sig ofta att välja kvalitet även om det blir dyrare. Tecken på att en träfasad behöver målas om är om färgen börjat flagna eller spricka.

Fasadrenovering

Har man misskött underhållet av fasaden finns en risk att man kommer behöva genomföra en mer omfattande åtgärd – nämligen en fasadrenovering. Ett vanligt exempel är att panel blivit fuktskadad – denna går inte att rädda utan behöver kort och gott bytas ut. I vissa fall behöver mer eller mindre hela ytterpanelen och även andra delas bytas ut vid en fasadrenovering, och ibland bara små delar.

När fasaden har renoverats där det behövs är det viktigt att man kompletterar med en bra färg så att inte fuktbesvären återkommer.