Internätet

Att välja lövblås

Att välja lövblås

Det enklaste och snabbaste sättet att få bort löven från trädgården/altanen är med en lövblås. Dessa finns i en mängd olika modeller och med olika slags drivmedel vilket kan göra det svårt att avgöra vilken som bör köpas in. En av de faktorer som främst ska avgöra valet är vilket drivmedel som passar utifrån det behov man har.

Bensin

De största och starkaste lövblåsarna går på bensin. Men detta är även de tyngsta. Därför är det flera av dessa modeller som är ryggsäcksmodeller. Det betyder att motorn bärs på ryggen och den driver sedan själva blåsen som hålls i handen. Fördelen med bensindrivna modeller är just dess styrka.
Det finns visserligen några få riktigt starka batteridrivna modeller. Här kan exempelvis Husqvarna 536LiB nämnas. Men prismässigt är dessa riktigt dyra. Denna modell kostar (med ryggbatteri)ca 20.000kr. Det kan jämföras med de bensindrivna från samma märke som kostar 5-8.000kr. De bensindrivna är då ändå lite starkare.

Batteri

Fördelen här är flexibiliteten. Du kan ta med den var som helst och lätt ta fram den för att göra ren altanen trots att du har gäster. De låter inte lika mycket som de bensindrivna och släpper inte heller ut avgaser. Ska de användas för att blåsa ihop löv i trädgården så visas däremot dess nackdel upp. Batterierna räcker 10-20 minutter vilket inte räcker till de större arbetena. Dessa är även ofta inte gjorda för att blåsa större mängder av löv utan snarare för att göra fint på mindre ytor.

El

Fördelen är här att den är lika lätt att hålla ren som de batteridrivna. De är även lika tysta och miljövänliga som batterimodellerna. Däremot skapar sladden begränsningen. Ska man göra rent i en mindre trädgård fungerar den fint. Är det däremot större ytor krävs det att man drar med sig sladden vilket kan göra arbetet onödigt krångligt.