Internätet

Så väljer du det bästa bredband som du har råd med

Så väljer du det bästa bredband som du har råd med

För de flesta företag och konsumenter är bredbandsuppkopplingen idag precis lika viktig som tillgången till el och vatten. Vi använder nämligen internet till allt från att surfa och skicka e-post till att shoppa, ringa digitala telefonsamtal, se på tv och mycket annat. Därför vill du som konsument välja det bästa bredband som ryms inom din budget. För att hjälpa dig lite på traven tipsar vi här om hur du kan göra ditt urval av leverantörer och abonnemang!

Faktorer som avgör vilket som är bästa bredband för just dig

Det finns flera olika faktorer som tillsammans bör vägas mot varandra när du väljer mellan olika abonnemang. Värt att notera är också att de olika leverantörerna av bredbandsabonnemang ofta har flera olika abonnemang för dig att välja bland.

Några av de viktigaste faktorerna är:

 • Tillgänglighet
  När du ska teckna det bästa bredband som finns på marknaden är det viktigt att du först kontrollerar tillgängligheten. Detta är nämligen den allra vanligaste begränsningen när det kommer till bredbandsabonnemang. Det gäller inte minst om du bor på landsbygden. Då kan nämligen tillgängligheten på bredbandsleverantörer vara ganska begränsad. Du kan också tvingas välja en mobil internetuppkoppling istället för en fast sådan.
 • Hastighet
  Beroende på vad du främst använder din internetuppkoppling till kan hastigheten vara en väldigt viktig faktor. Särskilt om du använder uppkopplingen för att se på film eller spela vill du ha en högre hastighet. Men om du främst läser Aftonbladet och kollar mejlen klarar du dig kanske med en lägre surfhastighet.
 • Pris
  Kostnaden för olika abonnemang varierar såklart. Därför är det bästa bredband du kan köpa ett som ryms inom din månatliga budget. Ställ därför priserna på abonnemangen mot andra faktorer, såsom hastighet och datamängd.
 • Datamängd
  Detta gäller endast om du tecknar ett mobilt abonnemang då fasta abonnemang sällan har en begränsad datamängd. Det finns idag mobila bredbandsabonnemang som ger dig från ett fåtal GB upp till ett par hundra GB. Därför är det viktigt att du avgör vilket datamängd som är den rätta för dig. Mer data innebär mer surf, men med en större surfmängd följer ofta ett högre abonnemangspris.