Internätet

Smörgåstårtor har något för alla

Smörgåstårtor har något för alla

Smörgåstårta är en typiskt svensk uppfinning, en maträtt som alltid gör succé och som alla brukar uppskatta. En smörgåstårta går att variera i det oändliga och det finns alltid någon ingrediens som alla gillar och uppskattar. Smörgåstårtor kan innehålla klassiska ingredienser som ägg, räkor, lax, leverpastej, mimosasallad, majonnäs, dill och skinka till exempel. Vill man ha en helt vegetarisk smörgåstårta man kan man fylla dem med läckerheter som rädisor, ärtskott, sparris, avokado, tångkaviar och en sås gjord på ruccolasallad. Man kan också bland klassiska smaker som lax och räkor med tunt skuren zucchini, sparris, små äppelbitar och picklad lök.

Här finns enorm inspiration för dig som vill beställa smörgåstårtor.

Vilket bröd passar bäst?

I klassiska smörgåstårtor med lax, räkor och leverpastej så använder man ofta vitt matbröd. Till sommaren passar det bra med smörgåstårtor som är gjorda på kavring och som ger en helt annan smakdimension. Kavring kan man gärna kombinera med gelatinblad, lök, sill, kvarg och rädisor. Till midsommar äter man ofta smörgåstårtor gjorda på kavring. En annan variant är att använda tunnbröd när man gör smörgåstårtor. Det passar perfekt med till exempel räkor, dill, crème fraîche, hackade ägg och pepparrot. Smörgåstårtor gjorda på tunnbröd kan med fördel dekoreras med mangoldsallad.

Kan man göra smörgåstårtor själv?

Det tar ganska lång tid men det är absolut ingen omöjlighet att göra smörgåstårtor själv. Det viktigaste är att förbereda så mycket man bara kan innan man sätter igång. Särskilt om man inte vill att det ska ta en vecka att göra rent köket efteråt! Använd gärna enkla ingredienser som skinka, ägg, ost, leverpastej och rostbiff. Det första man ska göra är att förbereda en sås som man använder för att inte smörgåstårtan ska bli för torr. Man kan till exempel använda grädde och crème fraîche och göra en röra. Vill du göra det enklare för dig kan du också använda färdig majonnäs.

Vilka ingredienser passar i smörgåstårtor?

När man ska göra smörgåstårtor ska man alltid försöka använda färska ingredienser även om till exempel färska räkor alltid kostar lite mer än frysta. Ost med mycket smak som Västerbotten, lagrad Grevé, Parmesan eller Brie gjord på opastöriserad mjölk passar bra och kommer att ge dina gäster en fantastisk smakupplevelse. Rökt skinka smakar ofta mer än kokt och ser aptitligare ut, särskilt om man ska dekorera smörgåstårtan. Om du har lite framförhållning kan du också grava din egen lax och använda i smörgåstårtan. Det är faktiskt mycket billigare att grava lax själv än att köpa färdig.