Internätet

Inbrott!

Inbrott!

Tjuven ser sig omkring. Ingen ser vad som händer. Med ett par snabba och säkra steg är hen framme vid sitt mål. Detta hus har hen studerat noga, och vet precis vad som finns att hämta. Ägarna har åkt till Teneriffa på semester och kommer inte tillbaka ikväll. Grannarna har gått och lagt sig, eller sysslar med sitt. Om någon går förbi är det enkelt att gömma sig bakom de snygga buskarna som omger trädgården. Med ett par vana handtag är dörren forcerad, och tjuven har fritt fram.

Nu är det bara att plocka till sig värdesakerna – pengar och värdepapper som ligger där överst i lådan, massor med dyra smycken som finns snyggt uppradade i garderoben, och lite hemelektronik som finns uppsatt här och där. Med säcken full är det bara att ta sig ut igen – nöjd över sitt arbete går tjuven rakt ut genom ytterdörren och försvinner i natten. Husägarna kommer att upptäcka dådet först om ett par dagar när de kommer tillbaka, och då kommer alla spår att vara bortsuddade.

Undvik tråkiga upptäckter

Det ovan beskrivna scenariot behöver inte bli verklighet. Du kan lätt skydda din familj och dina ägodelar genom att hålla dig ett steg före tjuven – installera en säkerhetsdörr och kontrollera att alla ingångar (fönster, balkongdörrar osv) är så svårforcerade som möjligt. Detta är extra viktigt när du ska på semester, då det är extra tydligt att ingen är hemma – och vem vill spendera semesterdagarna med att oroa sig över situationen där hemma?

En bra dörr skyddar mot allt

Du som ska till att installera en säkerhetsdörr i Stockholm bör veta att det finns 6 olika kategorier av dörrar, som står för olika grader av säkerhet. Grad 1 är en vanlig dörr som inte erbjuder större säkerhet än det lås den är försedd med, och Grad 6 är det största möjliga skyddet du kan få. Dessa dörrar är vanligtvis utrustade med en stålkärna för att göra dem extra starka, och både upphängningen och själva dörren är så svårforcerade som möjligt. Valet av lås är minst lika viktigt som själva dörren – så du som investerar i en ordentlig säkerhetsdörr bör också tänka på att låset ska vara näst intill omöjligt att få upp utan nyckel. Och slutligen – dörren ska inte bara stå emot inbrottsförsök, utan även agera brandskydd och ljudisolering, för att garantera ditt välmående både inne i och utanför huset.