Internätet

HLR-utbildning i Göteborg för alla

HLR-utbildning i Göteborg för alla

HLR-utbildning i Göteborg för alla

Om du trodde att hjärt-lungräddning var svår, trodde du fel. Allt du behöver göra är att nynna på “Stayin’ Alive” och läsa vidare. För att lära dig rädda livet på en person som segnat ner till följd av en hjärt-kärlsjukdom behöver du nämligen bara två saker: vara villig att trycka hårt mot en persons bröst samt känna till Bee Gees discolåt “Stayin’ Alive”. Detta är förstås en förenkling, men vem som helst kan gå en HLR-utbildning i Göteborg och lära sig hjärt-lungräddning.

På senare år har hjärt-lungräddningen förändrats. Många organisationer försöker nu lära ut denna potentiellt livsräddande kunskap på ett enklare och mer praktiskt sätt än tidigare. Mun-mot-mun-metoden är inte längre lika förekommande, utan ett större fokus ligger numera på bröstkompressioner. En bröstkompression gör du genom att trycka ner hårt och snabbt mot mitten av bröstet tills ambulansen eller en person med en hjärtstartare dyker upp och kan ta över. Praktisk träning på området kan du få genom en HLR-utbildning i Göteborg.

HLR-utbildning i Göteborg ger verktyg som kan rädda liv

Anledningen till att vissa organisationer förespråkar att utövare av hjärt-lungräddning ska nynna på låten “Stayin’ Alive” från 1977 är att den har samma takt som optimal HLR, nämligen 100 bröstkompressioner per minut. Man försöker på vissa håll även göra hjärt-lungräddningen mer lättillgänglig genom att tillhandahålla träningsvideos via nätet. Även om dessa kan lära dig den teoretiska delen av hjärt-lungräddning, kan de inte ersätta den praktiska träning som du kan få under en HLR-utbildning i Göteborg som du kan läsa mer om på hlrutbildninggöteborg.se.

Plötsligt hjärtstopp är ett tillstånd som är svårt för den drabbade att överleva, oavsett under vilka omständigheter det inträffar. Även i sjukhusmiljö överlever bara omkring 24 procent av de vuxna personer som drabbas av detta tillstånd. Samtidigt känner vi till att ungefär 80 procent av alla plötsliga hjärtstopp inträffar utanför sjukhus, ofta hemma, och att inte mer än 10 procent av de personer som drabbas av tillståndet i denna miljö överlever. Genom en HLR-utbildning i Göteborg kan du få den grundläggande utbildning i HLR som krävs för att hålla en drabbad person vid liv tills hjälp anländer till platsen.