Internätet

Välj cykeln- och gör det så enkelt och smidigt som möjligt

Välj cykeln- och gör det så enkelt och smidigt som möjligt

Välj cykeln- och gör det så enkelt och smidigt som möjligt

Fler och fler ställer om från bil och buss till cykel. Det är bra både för din hälsa och för miljön, för att inte tala om att det minskar trängseln och höjer luftkvaliteten i städerna. Nästa steg är att lära dig och fixa nya och laga gamla cykeldelar.

Om du cyklar i centrum finns det ofta en cykelverkstad nära till hands. Skulle någon cykeldel gå sönder är det därför sällan svårt att få hjälp att laga eller byta ut den. Men om du är en av dem som gillar att cykla långt, och gärna utanför stan, är det inte säkert att du har en cykelverkstad lika lättillgängligt.

Och även om du cyklar i stan kan det kännas jobbigt att behöva besöka en cykelverkstad varje gång någon liten cykeldel krånglar. Om du lär dig lite om olika cykeldelar kan du snart laga din cykel själv.

Hur gör man med en sönder cykelslang?

Den vanligaste cykeldelen att gå sönder är förstås slangen. Plötsligt har du punktering, och så står du där med en cykel som inte går att använda. Kanske är det en lång väg att gå tillbaka. Som tur är, är det inte alls krångligt att laga en punktering om man har rätt utrustning med sig. I många cykelaffärer kan du köpa ett litet lagningskikt, som dessutom är så litet att du kan stoppa det i fickan.

En annan cykeldel som relativt ofta krånglar är kedjan. Men ofta är det enda du behöver göra att smörja den, för att den ska fungera bättre. En cykeldel som kan vara irriterande, om den inte sitter som den ska, är bromsen. Om den sitter snett, och går emot hjulet, känns det som du bromsar konstant. Som tur är behöver du oftast bara flytta den med handen, så att hjulet kan snurra fritt igen.

Verkstaden är alltid ett smidigt alternativ

Med dessa tips hoppas vi att du kan lösa de mest akuta problemen själv, när du är långt ifrån en cykelverkstad. Skulle cykeldelen sedan fortsätta krångla kan du alltid ta med cykeln till en verkstad för att få den ordentligt lagad.

Vi hoppas att du fortsätter välja cykeln framför bil och buss, oavsett om du bara cyklar i stan eller längre sträckor. Och låt inte krånglande cykeldelar bli ett problem, allt du behöver är att lära dig lite grundläggande lagningsknep och ha rätt verktyg till hands. Att kunna laga sin cykel snabbt är även till stor fördel om du med tiden kommer vilja börja cykla längre och ställa upp i tävlingar som Cykelvasan.