Internätet

Vilket larm ska jag välja?

Vilket larm ska jag välja?

Att installera ett larm är egentligen inte fråga om varför, utan snarare om hur. En marknadsundersökningsrapport som publicerades förra året visade att den globala marknaden för lösningar för hemsäkerhet sannolikt kommer öka med 405 miljarder kronor till år 202, vilket nästan är en fördubbling från de 241 miljarder kronor som omsattes på marknaden under 2014. I rapporten nämner man bland annat höga brottssiffror globalt och samhällets växande oro som faktorer bakom det ökade intresset för larm och andra produkter inom hemsäkerhet.

Att skaffa ett larmsystem och annan nödvändig utrustning är idag en nödvändighet. Närmare 14 000 villainbrott sker årligen i Sverige, vilket innebär att i genomsnitt 38 inbrott i villor sker på daglig basis. Innan du ger dig av till din lokala säkerhetsbutik och väljer ut ett larm behöver du dock veta hur du ska välja rätt lösning för just dig.

Hitta rätt larm för just dig

Innan du börjar leta efter var man kan köpa produkter från kända märken inom hemsäkerhet behöver du känna till ditt behov. En liten etta behöver till exempel inte ett lika sofistikerat larm som en större bostad. Ta fram penna och papper och skissa en planlösning. Markera ingångar som behöver säkras, till exempel dörrar och fönster. Du bör även skydda insidan av din bostad med ytterligare ett lager av sensorer såsom rörelsedetektorer.

Du kan även vilja överväga möjligheten att installera säkerhetskameror om du känner att du har behov av detta och en sådan lösning ryms inom din budget. Placera i sådana fall en säkerhetskamera i varje område där du förvarar värdesaker, vid ingångar till bostaden och möjligtvis även utvändigt. Fundera också över var du vill att kontrollpanelen till larmsystemet ska vara belägen.

En annan viktig faktor när du jämför olika larm är naturligtvis priset. Du kan köpa ett enkelt säkerhetssystem till en ganska billig penning. Kvalitetssystem har dock ett högre pris – du får helt enkelt vad du betalar för. Ta även hänsyn till hur du debiteras. Du kan välja ett billigare larm som kostar mindre initialt, men medför högre månatliga avgifter under ett mångårigt avtal för att bekosta utrustningen. Du kan även välja ett larmsystem som du installerar själv och som kostar mer initialt, men är förenat med en lägre månatlig kostnad för övervakning.