Internätet

Det här händer i kroppen när du sitter i en bastu

Det här händer i kroppen när du sitter i en bastu

Det här händer i kroppen när du sitter i en bastu

För ett par decennier sedan var bastun vanligt förekommande i dom svenska villorna men på senare år är det garanterat många av dessa som används som förråd eller står helt orörda. Det finns dock många fördelar med att spendera tid regelbundet i en bastu, så om du har en som inte används gör du helt klart rätt i att ändra på den saken. Nedan kan du läsa mer om vad som händer i kroppen när du sitter i en varm och skön bastu.

Friskare hud i traditionell bastu

Det finns många olika modeller men i den här texten har vi kollat närmare på den traditionella, ofta kallade finska bastun. I en sådan är luften torr och temperaturen hög – så hög som uppemot 120 grader. Detta påverkar huden på flera olika sätt men kanske främst genom att porerna öppnar sig, vilket i sin tur gör att ångan kan tränga in och rengöra huden på djupet.

Med det än mer klassiska bastutillbehöret björkruska, som används för att slå lätt mot huden, kommer ännu fler fördelar. Det fungerar som en slags massage, som förbättrar blodcirkulationen och som faktiskt vid regelbunden användning kan föryngra huden en aning.

Stakare hjärt- och kärlsystem

För den som bastar i en traditionell bastu är det vanligt att man växlar från den höga temperaturen till en lägre flera gånger under bastubadet. Kort och gott, man byter värmen i bastun mot kylande vatten, eller i vissa fall snö. När man växlar mellan varmt och kallt på detta vis så kommer blodkärlen både vidgas och dra ihop sig vilket kan liknas vid att både kärlen och hjärtmuskeln får en slags gratis träning, och därmed blir starkare.

Hjälper andningsorganen

En annan sak som händer med kroppen när man sitter i en het bastu är att man får en bättre blodtillförsel i dom övre luftvägarna. Dessutom så hjälper den varma luften och den tillhörande ångan till att rensa och rengöra luftvägarna.

Påverkan på nervsystemet

Att bada bastu har stimulerar både kropp och sinne att döma av det som nämnts ovan. Effekten på nervsystemet kan man märka på sitt humör och välmående efter en stund i en bastu. Man kan förvisso känna sig trött, men på ett positivt sätt. Att regelbundet spendera tid i en bastu har även följande effekter på kroppen:

  • Stela leder och muskler mjukas upp
  • Man håller sig frisk från ex förkylningar bättre
  • Det är avstressande och avkopplande